Delfín skákavý (Tursiops truncatus)

28. března 2008 v 21:08 | Verča
Delfín skákavý (Tursiops truncatus) je známý druh, protože je často chován v delfináriích a je často používán pro výzkumné účely. Je podobný delfínu obecnému, ale má kratší čelisti s menším počtem zubů a působí celkově mohutněji.
Delfín skákavý má tělo dlouhé 2,5 až 4 metry (váží 150 - 200 výjimečně až 390 kg a dožívá se 30 - 35 let). Zobákovité čelisti jsou krátké, dolní čelist přesahuje přes horní (v každé polovině čelisti 20-26 zubů). Má hřbetní ploutev, zřetelně protaženou dozadu a trojúhelníkovitě zašpičatělou. Břišní strana je světlá, hřbetní šedohnědá až černá (tmavá barva zasahuje i na čelo a zobák). Březost trvá 12 měsíců.
Žije ve skupinkách o 5 - 10 kusech, ale občas se houfují i do větších skupin (až 100 jedinců). Skupina se většinou zdržuje podél pobřeží na úseku 200 - 300 km dlouhém a nekoná delší přesuny. Dokážou vyvinout rychlost až 50 km/h a rádi se honí s loděmi. Skoky nad hladinou bývají dlouhé až 10 m a 4 - 5 metrů vysoké. Ryby loví spíš u dna a spotřebuje až 7 kg za den. Kromě ryb loví i měkkýše, korýše a menší žraloky.Musí vyplouvat na hladinu aby se nadechli vzduchu.
Vyskytuje se v mořích a oceánech tropického a mírného pásma, včetně Středozemního a Černého moře. Místy se podél evropského pobřeží dostane až do Severního moře.
Fotky:
Soubor:Bottlenose Dolphin KSC04pd0178.jpg
 


Komentáře

1 BeeKay93-tvoje SB♥ | Web | 2. dubna 2008 v 20:05 | Reagovat

nádhera!!:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama