Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri)

28. března 2008 v 21:12 | Verča
Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri) je největší známý druh tučňáka, který může dosahovat velikosti 100 až 115 centimetrů (samci) a 100 až 110 centimetrů (samice) a hmotnosti kolem 50 kg.
Areál rozšíření
Tučňák císařský žije na pobřeží Antarktidy
Tučňák císařský je nejen největším, ale také nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice. Tučňák císařský je nejjižněji hnízdícím ptákem světa. Jen vzácně se vyskytuje za hranicemi jižního polárního kruhu.

Způsob života

Tučňák císařský je společenský druh, který žije v koloniích čítajících 500 - 20 000 párů.

Zvláštní přizpůsobivost

Tučňák císařský má několik fyziologických vlastností, které mu umožňují přežít i v extrémních mrazech. Tučňák má velmi husté peří - z jednoho centimetru čtverečního vyrůstá až dvanáct per. Jsou krátká a tuhá a navzájem se těsně překrývají. Nejvíc přispívá k tělesné izolaci krátké prachové peří. Vrstva podkožního tuku představuje účinnou izolaci a zároveň zásobu energie. Mají vyvinuté zvláštní ústrojí v dýchacích cestách, které minimalizuje ztráty tepla způsobené dýcháním. Křídla a nohy jsou prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalejší.

Potrava

Tučňáci loví ryby, sépie a korýše. Pod vodou nejsou příliš rychlí, dosahují rychlosti 6 až 8 km/h.

Nepřátelé

Mezi největší nepřátele tučňáků patří buřňák. Buřňáci mají na svědomí až třetinu ztrát mláďat tučňáků.

Rozmnožování

Námluvy tučňáků císařských začínají v březnu a v období od května do července, v temné antarktické zimě, snáší samice jediné vejce, které váží přibližně 450 gramů. Hnízda si tučňáci nestavějí, protože nemají z čeho. Aby uchránili vejce před promrznutím, pokládají si je na nohy a překrývají zvláštním záhybem kůže z břicha. Každému předání vejce mezi rodiči předchází složitý rituál, při kterém oba tučňáci stojí proti sobě se zobáky vztyčenými vzhůru a křičí. Asi po dvou týdnech samice svěří vejce samci a vydá se na cestu k moři. Samec zahřívá vejce ještě dalších 40 až 50 dní. Všichni starostliví otcové se tisknou těsně k sobě, aby se alespoň trochu zahřáli. Krátce před vylíhnutím mláděte se samice vrací zpět.

Věk

Tučňáci se dožívají průměrného věku 20 let.

Ochrana

Tučňák císařský má jen málo nepřátel, neboť se vyskytuje v oblastech, kde jen málokterá zvířata dokáží přežít. Populaci tvoří přibližně 150 000 párů, ale jejich existenci ohrožuje znečištění polárních moří.

Zajímavosti

Tučňák císařský se dokáže potopit až do hloubky 265 metrů a pod vodou vydrží téměř 18 minut, což je nejlepší výkon ze všech ptáků.
  • Během období rozmnožování přijímají samci potravu jen velmi málo nebo vůbec. Od března do července tak musejí vydržet půst trvající 110 až 115 dní.
  • Tučňák císařský je velmi zdatný cestovatel. Některé kolonie jsou vzdáleny až 300 kilometrů od pevniny.
  • Na rozdíl od létavých ptáků nemá tučňák císařský lehké, vzduchem vyplněné kosti. Proto se nemusí tolik namáhat, aby zůstal pod vodou.
  • Mimo vodu působí tučňák císařský velmi nemotorně. Avšak na hladkých zledovatělých plochách se umí klouzat po břiše s překvapující lehkostí.
Tučňák pochází ze stejného předka jako Bouřňák.
Soubor:Aptenodytes forsteri egg hg.jpg
Vajíčko tučňáka císařského ↑
 


Komentáře

1 Míša | 16. října 2008 v 18:15 | Reagovat

JE TO HNUSNÉ,PROTOŽE TO JE STÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁHNUTÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FFFFUUUJJJJ!!

FUJ!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama