Říjen 2008

Oříškový dort se šlehačkou a vaječným koňakem

6. října 2008 v 18:30 | ♥FroGis♥ |  Recepty do kuchyně
Oříškový dort se šlehačkou a vaječným koňakem
Přísady: Korpus: 4 vejce
1 vanilkový cukr
70 g krystalového cukru
100 g mletých oříšků
50 g strouhanky
Zdobení: 250 ml šlehačky
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
50 g nahrubo strouhané čokolády na posypání
2 lžičky vaječného koňaku
máslo nebo ramu na vymazání a strouhanku na vysypání formy
pečící papír na dno formy
Postup:
Ze 4 bílků našleháme tuhý sníh, vmícháme 1 vanilkový cukr, krystalový cukr, 4 žloutky, mleté oříšky a promíchané se strouhankou. Dno formy obkreslíme na pečící papír a vystřihneme. Boky formy vymažeme máslem nebo ramou a vysypeme strouhankou. Na dno formy dáme pečící papír. Těsto nalijeme do dortové formy a dáme péci (el. trouba 150-180 stupňů, plynová trouba mezi stupňem 2-3). Upečený a zchladlý korpus vyklopíme a sloupneme papír. Šlehačku smícháme s 1 vanilkovým cukrem, 1 ztužovačem do šlehačky a ušleháme. Vychladlý korpus nazdobíme na povrchu i po stranách šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a pokapeme vaječným koňakem. Necháme v chladničce alespoň 2 hodiny ustát.

Lišky v koprové omáčce

6. října 2008 v 18:25 | ♥FroGis♥ |  Recepty do kuchyně
Lišky v koprové omáčce
Přísady: 300-400 g lišek
2 žloutky
500 ml kysané smetany
100 g tuku
20 g hrubé mouky
2 lžíce čerstvého kopru
cukr
ocet
sůl
Postup:
Lišky vaříme asi 10 minut ve slané vodě, potom vodu slijeme a zprudka je opečeme v rozpáleném tuku. Současně si připravíme koprovou omáčku. Ve smetaně rozšleháme mouku a žloutky, osolíme a ve vodní lázni za stálého míchání necháme zhoustnout. Ochutíme a po odstavení z plotny přidáme nasekaný kopr. Připravené lišky podáváme s koprovou omáčkou a s vařenými brambory.

Pikantní vepřová játra

6. října 2008 v 18:24 | ♥FroGis♥ |  Recepty do kuchyně
Pikantní vepřová játra
Přísady: 400 g vepřových jater
2 cibule
50 g sádla
3-4 chilli papričky
sůl
pepř
mletá paprika
majoránka
3 lžíce hladké mouky
Postup:
Cibuli oloupeme, nasekáme na kostky a osmahneme ji na rozehřátém sádlem. Játra důkladně omyjeme, odstraníme blány, nakrájíme na kostičky a za stálého míchání zprudka opečeme ze všech stran v cibulovém základu. Chilli papričky očistíme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na kousíčky. Játra okořeníme mletou paprikou, majoránkou a chilli papričkami, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Udušená játra zaprášíme moukou, za stálého míchání znovu podlijeme, podle chuti teprve v této chvíli osolíme, případně dochutíme 1-2 stroužky česneku. Podáváme s opékanými brambory nebo dušenou rýží.

Žampionová polévka s knedlíčky

6. října 2008 v 18:24 | ♥FroGis♥ |  Recepty do kuchyně
Žampionová polévka s knedlíčky
Přísady: 300 g žampionů
50 g másla
sůl
3 lžíce polohrubé mouky
1500 ml masového vývaru
majoránka
pažitka
Na knedlíčky: 2 housky
2 lžíce mléka
20 g másla
1 bílek
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
petrželka
3 lžíce strouhanky
1 žloutek
Postup:
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme houby, osolíme a za stálého míchání podusíme, až se šťáva vydusí. Potom houby poprášíme moukou a krátce zasmažíme. Za stálého míchání zalijeme vývarem, důkladně rozmícháme a asi 20 minut povaříme. Mezitím připravíme knedlíčky. Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Přidáme vlažné rozpuštěné máslo, rozšlehaný bílek, sůl, pepř, špetku mletého muškátového oříšku, omytou a nasekanou petrželku, směs promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Těsto na knedlíčky dobře promícháme a asi 20 minut necháme odpočinout v ledničce. Navlhčenýma rukama naděláme z těsta malé knedlíčky, které vložíme do vařící vody a vaříme 5 minut. Hotovou polévku dochutíme podle vlastní chuti, můžeme do ní přidat pár kapek tekutého polévkového koření, zjemníme ji rozšlehaným žloutkem, ale už nevaříme. Do polévky vložíme připravené knedlíčky, špetku sušené majoránky a omytou a nasekanou pažitku nebo petrželku.

Vepřová kotleta na cibulce

6. října 2008 v 18:23 | ♥FroGis♥ |  Recepty do kuchyně
Vepřová kotleta na cibulce
Potřebujeme:
600g vepřové pečeně
2 cibule
2 lžíce oleje
mražený špenát
sůl, pepř
Postup:
Maso nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na kolečka, osmahněte na rozpáleném oleji, přidejte kotlety a po obou stranách je osmahněte. Podávejte s brambory nebo bramborovou kaši a se špenátem.

Kachna po myslivecku

6. října 2008 v 18:22 | ♥FroGis♥ |  Recepty do kuchyně
Kachna po myslivecku
Potřebujeme:
1 kachnu
6-7 cibulek
30g sušených hub
100ml bílého vína
10g hladké mouky
200ml smetany
1 lžičku mletého zázvoru
5 kuliček jalovce
pepř mletý nahrubo
sůl
Postup:
Omytou a očištěnou kachnu osolte vně i zevnitř, okořeňte zázvorem a mletým pepřem. Vložte ji do pekáče, přidejte nakrájenou cibuli, 5 kuliček jalovce, podlijte vodou, zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte. V průběhu pečení podlévejte podle potřeby vodou a polévejte vypečenou štávou. Když kachna začne měknout, přidejte předem namočené houby a přilijte víno. Upečenou kachnu vyjměte, šťávu zaprašte moukou, přilíjte do ní smetanu, rozmíchejte a ještě krátce povařte. Pak kachnu naporcujte. Podávejte s dušenými brambory nebo s knedlíkem a brusinkovým kompotem. Přelijte šťávou.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 90-120 minut


Pixelky [259]

5. října 2008 v 13:25 | ♥FroGis♥ |  Pixelky
mooncandy.org » MandarinQa